Elinikäisellä ohjauksella viitataan erilaisiin tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluihin, joita tarjotaan koulutussektorilla, työllisyyspalveluissa ja osana nuorisotoimen ohjauspalveluita yksilön eri elämänvaiheissa. Palveluntuottajina on sekä julkisia että yksityisiä toimijoita.
Helsingin yliopiston koordinoiman hankkeen tavoitteena oli muodostaa systemaattinen kuva suomalaisen elinikäisen ohjauksen tieto-, neuvonta-ja ohjauspalveluiden kokonaisuudesta sekä arvioida sen toimivuutta saatavuuden, laadun, tulosten ja vaikuttavuuden näkökulmista. Hanke koostui kolmesta työpaketista, joista ensimmäisessä laadittiin kuva elinikäisen ohjauksen kokonaisuudesta. Tutkimuksen toisessa vaiheessa toteutettiin syvällisemmät arviointitutkimukset ensimmäisessä työpaketissa havaittujen tiedontarpeiden perusteella. Kolmannessa työpaketissa laadittiin elinikäisen ohjauksen laatukehikko.
Elontila-tutkimushanketta johti Helsingin yliopisto, kumppaneina Jyväskylän yliopisto, Hämeen ja Haaga-Helian ammattikorkeakoulut ja Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otus. Tutkimuksen tilasi Työ- ja elinkeinoministeriö TEM. Hanke toteutettiin EU:n elpymis- ja palautumistukivälineellä (RRF), osana Suomen kestävän kasvun ohjelmaa.
Hankkeen loppuraportti ja policy brief julkaistiin lokakuussa 2024.
Tiedotteet:
Työ- ja elinkeinoministeriö: Arviointi: Elinikäisen ohjauksen saatavuus ja laatu pääosin hyviä
Hämeen ammattikorkeakoulu: Tutkimus: Elinikäisen ohjauksen löydettävyydessä parantamista, alueelliset erot suuria
Haaga-Helia: Tutkimus: Elinikäisen laatu ja saatavuus pääosin hyviä
Julkaisut:
Tutkimusraportti: Elontila : Elinikäisen ohjauksen kansallinen arviointi 2023–2024
Seurantakehikko: Ehdotus elinikäisen ohjauksen seurantakehikoksi : Suuntaviivoja kansallisen tason seurantaan
Policy Brief (FI): Elinikäisen ohjauksen kansallinen arviointi
Policy Brief (SV): Nationell utvärdering av livslång vägledning
Policy Brief (EN): National Evaluation of Lifelong Guidance
Lisätietoja:
Tina Lauronen