Blogi: Yliopistojen opiskelijavalintauudistus: Todistusvalinnan pisteytysmallien yksinkertaistaminen muuttaa opiskelijavalintoja vain vähän

21.6.2023

Korkeakoulujen opiskelijavalinnat uudistettiin vuonna 2020 siten, että uudistuksen jälkeen yli puolet opiskelupaikoista täytettiin ylioppilaskokeiden arvosanojen perusteella. Pisteytysmallit ovat herättäneet keskustelua, mutta tuoreesta tutkimuksesta käy ilmi, että todistusvalinnassa käytettyjen pisteytystaulukoiden yksinkertaistaminen ei vaikuta suuresti opiskelijavalintoihin. Ylioppilaskokeessa saaduilla hyvillä arvosanoilla on yhteys opintomenestykseen korkeakouluissa.

Tiedot käyvät ilmi Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT), Työn ja talouden tutkimus LABORE:n sekä Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiön (Otus sr) yhteistyössä toteuttaman tutkimushankkeen loppuraportista. Hanke toteutettiin osana valtakunnallista yliopistojen opiskelijavalintojen uudistamishanketta, ja siihen osallistuneet tutkijat olivat Tuomo Virkola (VATT), Aino Kalmbach (ETLA), Tina Lauronen (Otus), Tuomo Suhonen (Labore) ja Tiina Kuuppelomäki (Labore).

Tutustu hankkeen mediatiedotteeseen ja loppuraporttiin.

Lisätietoja:

Erikoistutkija Tuomo Virkola / VATT (tuomo.virkola@vatt.fi, +358 295 519 464)

Tutkimusjohtaja Tuomo Suhonen / Labore (tuomo.suhonen@labore.fi, +358 40 940 2916)

Tutkija Tina Lauronen / Otus (tina.lauronen@otus.fi, +358 50 367 7259)